Vad är distansarbeta?

På grund av covid-19-pandemin har arbeta hemifrån ökat. Nästan 70% av arbetsstyrkan arbetade hemifrån och efter pandemin fortsatte 19% med distansarbeta. Dock är distansjobb inte tillämpliga för alla sektorer, det är mer sannolikt för IT, marknadsföring och frilansande etc. Termen “fjärr” har många olika betydelser, men i detta sammanhang syftar vi på att arbeta på distans utan att behöva fysiskt flytta.

Distansarbetare kan arbeta från sina hem, kaféer, bibliotek, coworking-utrymmen eller någon annanstans där de känner sig bekväma och kan få jobbet gjort.

Varför arbetar personer på distans?

Det finns flera anledningar till att människor väljer att arbeta hemifrån. Några av dessa skäl inkluderar att spara pengar, undvika trafik och få mer fritid.

Det finns också fördelar med att arbeta hemifrån som går utöver bara kostnadsbesparingar. Dessa fördelar inkluderar ökad produktivitet, bättre hälsa och mindre stress.

Hur kan man börja?

Det första steget är att ta reda på vilken typ av arbeta du vill göra. Vill du frilansa? Är du intresserad av att starta eget företag? Det finns massor av resurser online som kan hjälpa dig att lära dig hur du startar ett företag. När du vet vad du vill göra kan du börja leta efter möjligheter.

Fördelar med att arbeta på distans

  1. Frihet

Att arbeta hemifrån ger dig frihet att göra vad du vill, när du vill. Du kan arbeta i din egen takt och ta pauser när du behöver dem. Det finns inga bestämda tider som du måste hålla dig till. Det betyder att du kan balansera ditt privatliv med ditt yrkesliv utan problem.

  1. Flexibilitet

Du behöver inte oroa dig för pendlingstid eller trafikstockningar. Du kan bara fokusera på ditt arbeta och inte tänka på något annat. Om du arbetar online kan du till och med arbeta medan du sover!

Med teknik idag behöver du inte gå upp tidigt bara för att se till att du hinner med tillräckligt många timmar innan solen går upp.

Idag har människor bärbara datorer, surfplattor, smartphones och andra enheter som gör att de kan hålla kontakten med våra jobb 24/7. Så du kan jobba långt in på natten och ändå avsluta allt i tid.

  1. Ingen Chef

Det här är förmodligen det bästa med att jobba hemifrån. Eftersom du inte är ansvarig för någon annan än dig själv kan du välja hur du vill spendera dagen. Du kan börja långsamt och få saker gjorda långsamt, eller så kan du gå på full fart och avsluta allt före lunchtid.

  1. Spara Pengar

Om du inte är van vid att spendera pengar på transporter kan detta komma som en överraskning. Men om du kan spara lite pengar kan du använda dessa besparingar för att betala din hyra eller bolån.

Slutsats

Många började jobba på distans för att deras vänner gör det, men det fungerar inte så. Det är inte så lätt som det verkar. Men å andra sidan om du har förmågan att hantera familjens distraktion och är fast besluten att arbeta ensam så kan det vara din kopp te.